Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ

       Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το μουσικοχορευτικό διήμερο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θρακών Κατερίνης & Ν. Πιερίας στην αυλή του Πολιτιστικού του Κέντρου στις 6 και 7 Ιουλίου 2013.
      Το πρόγραμμα της  πρώτης βραδιάς ξεκίνησε με το σεργιάνι μέσα στο συνοικισμό των Θρακών με το θρακιώτικο μουσικό σχήμα «ΟΔΡΥΣΣΕΣ» να προηγείται και πίσω το χορευτικό του Συλλόγου παρέα με το χορευτικό του συλλόγου Ηπειρωτών Πιερίας και του συλλόγου Κρητών «Οι Σταυραετοί». Πλημμύρισε η γειτονιά από ζωντάνια,  κέφι, χορό και χρώματα από τις  φανταχτερές παραδοσιακές φορεσιές και κυρίως από αγάπη και φιλοξενία. Συγκινητικό ήταν ότι οι γυναίκες του συνοικισμού έστρωσαν μεγάλο  μπουφέ στο σημείο «Μπάρα»,  όπως το έλεγαν οι παππούδες μας ,  και καλωσόρισαν τους χορευτές, τους μουσικούς και τον κόσμο που συνόδεψε στο σεργιάνι κερνώντας θρακιώτικα εδέσματα. Στο σημείο εκείνο και οι τρεις Σύλλογοι χόρεψαν κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο χορούς της Θράκης και  Συρτούς της Μακεδονίας. Συνέχισαν το σεργιάνι μέχρι που οδηγήθηκαν όλοι μαζί στην πίστα του συλλόγου.
     Δυστυχώς όμως μια ξαφνική καταιγίδα διέκοψε για λίγο τη ροή του προγράμματος και ο κόσμος μαζεύτηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  του συλλόγου. Η επιθυμία για γλέντι και χορό ήταν μεγάλη και ο κόσμος περίμενε  με υπομονή να σταματήσει η βροχή. Ευτυχώς μόνο για λίγο, γιατί η έκβαση του καιρού  επέτρεψε να συνεχιστεί η βραδιά.  
     Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ματούλα Βελώνη έκανε την έναρξη της εκδήλωσης η οποία χαιρετίζοντας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που αψήφησαν τη βροχή και δεν επέτρεψαν να χαλάσει το γλέντι το οποίο έχει  καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου. Ακολούθησαν ανακοινώσεις που αφορούν τις δράσεις του Συλλόγου.    Η πιο σημαντική ήταν η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του βιβλίου του Θανάση Μησιτσάκη και Νίκου Ντουλαπτσή , «Μνήμες από τη Θράκη ».
     Το βιβλίο αυτό περιέχει συνεντεύξεις από τους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς αλλά και από τα παιδιά τους , τις οποίες μαγνητοφώνησαν  και με μεγάλο μεράκι και προσωπικό χρόνο ο Θανάσης Μησιτσάκης  τα απομαγνητοφώνησε, τα κατέγραψε και δημιούργησε αυτό το βιβλίο που αποτελεί ένα Ιστορικό Ντοκουμέντο. O Σύλλογος έχοντας χρέος να τιμά τις ρίζες και να διατηρεί τις παραδόσεις ζωντανές και αλώβητες συνέβαλε στην κάλυψη των εξόδων της έκδοσης του βιβλίου.  Το βιβλίο αυτό είναι διαθέσιμο από το Σύλλογο στην τιμή των 20 ευρώ.
     Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση ταξιδιού – προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και στα μέρη καταγωγής των Θρακών της Κατερίνης στα μέσα Σεπτεμβρίου.  Ακόμη γνωστοποίησε τη δημιουργία  τμήματος εκμάθησης γκάιντας – ένα κατ’ εξοχήν μουσικό όργανο των Θρακών με την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβριο, αλλά και τη συνέχιση των τμημάτων χορωδίας και χορευτικών ανηλίκων και ενηλίκων.
   Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος  Κατερίνης κ. Σάββας  Χιονίδης, ο Αντιδήμαρχος κ.Α. Παπαζήσης , οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γιουμίδης, Ίτσιος, Μακρίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Τοπικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Μακρίδου  Πιπίτσα καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων.
   Ο Σύνδεσμος Θρακών Κατερίνης ευχαριστεί το Δήμαρχο Κατερίνης κ.  Σάββα Χιονίδη  και τον Πρόεδρο του Π.Ο.Δ.Κ.  κ. Θωμά Παπαδημητρίου για την συνδιοργάνωση και την αμέριστη συμπαράσταση. Επίσης  ευχαριστεί όλους τους  χορηγούς που στήριξαν οικονομικά την εκδήλωση, τις κυρίες που ετοίμασαν τα Θρακιώτικα εδέσματα στο σεργιάνι καθώς και όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία των μουσικοχορευτικών βραδιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου