Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Αποκριάτικη εκδήλωση "Φανός"


Αποκριάτικη εκδήλωση
του Συνδέσμου Θρακών Κατερίνης


    Ο Σύνδεσμος Θρακών Κατερίνης διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή φορά την αποκριάτικη πολιτιστική εκδήλωση το «Το κάψιμο του Φανού» ή αλλιώς «μπουμπούνα» που το έλεγαν οι Θρακιώτες , η οποία έγινε την Κυριακή στις 10 Μαρτίου του 2013 .
     Από την παραμονή στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού μας κέντρου , στην οδό Πλουτάρχου 9, στήθηκαν τα κέδρα σχηματίζοντας την πυραμίδα του Φανού.
     Την Κυριακή κατά τις 7 μ.μ. ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει. Οι συμπατριώτες και φίλοι μας ήταν διάσπαρτοι και εντός αλλά και εκτός κτιρίου κάνοντας μικρές παρεούλες . Ο καλός καιρός βοήθησε να συνεχιστεί η βραδιά όπως όλα είχαν κανονιστεί.
    Η έφορος λαϊκής παράδοσης και εθιμοτυπίας κ. Κωνσταντινίδου – Ταταλοπούλου Μαίρη αφού έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και μία λεπτομερή αναφορά στο έθιμο του Φανού ή «μπουμπούνας »  όπως καθιερώθηκε να λέγεται από τον θόρυβο που κάνουν τα κέδρα ή τα ξύλα όταν καίγονται . Με την «μπουμπούνα» εξόρκιζαν το κακό (έτσι πίστευαν) και περίμεναν μία «καλοχρονιά» αρχή της ανοιξιάτικης σποράς . Όλα τα έθιμα μας που διατηρούσαν οι γονείς μας στις αξέχαστες πατρίδες τους είχαν κάποια ειδωλολατρική ρίζα και όλα απέβλεπαν σε ένα σκοπό . να προκαλέσουν τη γονιμότητα της γης.
     Στις 7 μ.μ. άναψε η «μπουμπούνα» και έπειτα ακολούθησε η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα παιδικά τμήματα του Συλλόγου. Τη βραδιά έκλεψε το παραδοσιακό γαϊτανάκι όπου χόρεψαν και το έπλεξαν με μεγάλη χάρη τα κορίτσια της παιδικής ομάδας.
     Έπειτα το γλέντι συνεχίστηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του πολιτιστικού μας κέντρου όπου οι συμπατριώτες και φίλοι μας χόρεψαν με πολύ κέφι και ζωντάνια. Ο χορός συνοδεύτηκε με φαγητό σουβλάκια και λουκάνικα που ψήθηκαν και προσφέρθηκαν συνοδευμένα με άφθονο κρασί.
     Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Θρακών Κατερίνης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης για την ηθική και οικονομική στήριξη, του φίλους ψήστες του Συλλόγου, τις γυναίκες που βοήθησαν στο σερβίρισμα αλλά και όλους όσους βοήθησαν για να πετύχει η αποκριάτικη εκδήλωση .


                                                                                         Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου