Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ 2013

     
        Ο Σύλλογος Θρακών Κατερίνης τίμησε την Ημέρα της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους  την Κυριακή 24 Απριλίου 2013.
       Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση στον ιερό ναό των Αγίων Χριστόφορου και Ευθυμίου παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών του Συλλόγου. Μετά την Θεία Λειτουργία μοιράστηκε στάρι κόλλυβα σ' όλο το εκκλησίασμα.
       Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού μας Κέντρου προς τιμή των προγόνων μας. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία για τη σφαγή των Θρακών από τους Νεότουρκους από τη Φιλόλογο Ιστορικό κ. Ευριάνθη Σταθακοπούλου. Εκφώνηση μαρτυριών από ανθρώπους που ήρθαν πρόσφυγες στα μέρη μας. Οι μαρτυρίες αναφέρονται στο υπό έκδοση βιβλίο του κ. Α. Μησιτσάκη και κ. Ν. Ντουλαπτσή. Προβολή ντοκιμαντέρ και φωτογραφιών που μαρτυρούν τη σφαγή των Θρακών. Την εκδήλωση πλαισίωσαν  η χορωδία του Συλλόγου με τους εξαίρετους μουσικούς κ. Δ. Καραμούζα και κ. Ράδη. Τέλος η ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Αναστασία Γκολέμα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με την δραματοποίηση μιας γριούλας που αφηγούνταν τη ζωή στην πατρίδα Θράκη, τον ξεριζωμό που υπέστησαν καθώς και  την εγκατάστασή τους ως πρόσφυγες στην πόλη της Κατερίνης.
       Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών στους κύριους συντελεστές της εκδήλωσης, ευχαριστίες προς όλους όσους βοήθησαν για τη διεξαγωγή της καθώς και κέρασμα προς  τους παρευρισκόμενους.

το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου