1. Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα πραγματοποίησης των Παγκοσμίων Συνεδρίων Θρακών ως θεσμού, ανοιχτού διαλόγου και στοχασμού για το μέλλον και τις προοπτικές της Θράκης και συνάντησης των Θρακών από όλα τα μέρη της οικουμένης. Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Νομό Ροδόπης.
2. Αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του Παγκοσμίου Ιδρύματος Θρακών «Παναγία η Κοσμοσώτειρα» ως φορέα υλοποίησης των αποφάσεων των συνεδρίων και συσπείρωσης των Θρακών και προώθησης των απαιτήσεων και δικαιωμάτων της Θράκης.
3. Αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών.
4. Υιοθετήθηκε η θέση ότι στο πλαίσιο της κατανομής των πόρων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης να διατεθούν για τη Θράκη εκείνα τα κονδύλια που είναι αναγκαία για μια ουσιαστική και πολύπλευρη ανάπτυξή της, να προωθηθούν οι δράσεις για τη δημιουργία μιας ενεργειακής Εγνατίας στην περιοχή, η ενίσχυση του πρωτογενούς κλάδου με στόχο τη μετατροπή της σε αγροκτηνοτροφικό παράδεισο. Για την ενίσχυση της θέσης μας αυτής προτείνουμε το 2008 να ανακηρυχθεί ως έτος «Θρακικής Γεωργίας».
5. Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας του ομογενειακού χωριού στην περιοχή Αλεξανδρούπολης ως ελάχιστο δείγμα ενίσχυσης της πατρίδας με τους απόδημους Έλληνες.
6. Υιοθετήθηκε η απόφαση να προταθεί στην πολιτεία να αναγνωριστεί η 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.
7. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση του δημογραφικού ιστού της Θράκης.
8. Αποφασίστηκε ότι η συμμετοχή των Ομοσπονδιών των πολιτιστικών συλλόγων στις οργανωτικές επιτροπές είναι θεσμική και αναντικατάστατη.
9. Αναγνωρίσθηκε η τεράστια ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής των νέων της Θράκης στα συνέδριά μας και ιδιαίτερα των απόδημων νέων.
10. Υιοθετήθηκε η πρόταση να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των σχολείων όλων των βαθμίδων η Ιστορία της Θράκης.
11. Αποφασίστηκε ομόφωνα να ανακηρυχθεί το 2008 ως έτος «Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή».
12. Υιοθετήθηκε η πρόταση υποβολής στο Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος ΤΕΙ παραϊατρικών επαγγελμάτων στο Διδυμότειχο (εκτός της Νοσηλευτικής που πρόκειται να λειτουργήσει από το σχολικό έτος 2007 -2008), η ίδρυση τμήματος ΤΕΙ πληροφορικής στο Σουφλί (η οποία ήδη εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΤΕΙ Καβάλας στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου 2004) και η πρόσθεση δυο ακόμη πανεπιστημιακών τμημάτων Γεωπονίας στο τμήμα του Πανεπιστημίου της Ορεστιάδας.
13. Υιοθετήθηκε η πρόταση της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου – παράρτημα Διδυμοτείχου και της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου – Ροδόπης, για την άμεση κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας η οποία θα πρέπει να απαιτήσει από την πολιτεία α) τη λύση της σύμβασης «θανάτου» που υπογράφτηκε με τους χρυσοθήρες, γεγονός που υποστηρίζεται από όλους του Θρακιώτες ανεξαιρέτως και β) την άμεση τροποποίηση των διατάξεων του απαρχαιωμένου μεταλλευτικού κώδικα που κρατά ομήρους εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές από το δικαίωμα των χρυσοθήρων ορίζεται στα 100 χρόνια.
14. Αποφασίστηκε ομόφωνα η διεκδίκηση και επιστροφή «στο σπίτι της», της Νίκης της Σαμοθράκης.
15. Συμφωνήθηκε και έγινε αποδεκτό ότι «Η Νέα Ορεστιάδα είναι η συνέχεια της Αδριανούπολης, η επί ελληνικού (μετά το 1923) εδάφους απόγονος πόλη της Αδριανούπολης και δικαιωματική κληρονόμος του πολιτισμού και της ιστορίας της».
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
Στην ιστορία και το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών
Πραγματοποιήθηκε στην πόλη τις Κομοτηνής από τις 14- 17 Αυγούστου 2009. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίσθηκε από εντάσεις και εθνικιστικές κορώνες και που απέδειξε ακόμη για μια φορά ότι οι προβληματισμοί για την συνέχεια της πραγματοποίησής του είναι παρόντες και εντονότεροι. Παρά το γεγονός ότι είχε ως θέμα την ανάπτυξη της Θράκης, θέμα ευρύ και με μεγάλο πεδίο αναφοράς, για άλλη μια φορά όπως όλα δείχνουν το συνέδριο καταναλώθηκε σε μιζέρια και σε λόγω άνευ ουσίας. Όπως όλα δείχνουν το συνέδριο υποβαθμίζεται και οι διοργανωτές του θα πρέπει να παρέμβουν δυναμικά ώστε να δοθεί μια άλλη ώθηση στη διοργάνωσή του.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)